counter

tisdag 29 september 2009

Skivor som förändrade världen (del 1)

Under den här rubriken så kommer jag att berätta om skivor som har förändrat min värld. Det kan handla om den första skivan jag lyssnade på inom en viss genre, eller bara nån skiva som har betytt mycket på andra sätt. Skivorna här kommer att väljas ut, helt utan kronologisk ordning, utan hänsyn till egentlig musikalisk kvalitet, utan enbart baseras på mina egna högst subjektiva omdömen om dessa skivor. Vissa har naturligtvis nötts hårt av tidens tand, men det är ointressant just här och just nu.

Den första skivan jag tänker berätta om är Godspeed You Black Emperor ! - Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven (Släppt 2000 av Kranky)

Lyssnade först på den här skivan hos Ben, Jan, Sarah m.fl. i deras kollektiv i Köpenhamn. Förstod att det var nåt stort, men ändå inte riktigt hur stort. Sån här musik bör man helst vara ensam när man lyssnar på, helst sitta bekvämt, allra helst med hörlurar och nåt varmt att dricka. När skivan sedan hade inhandlats så blev det många långa kvällar med lyssnande. Hade faktiskt aldrig hört nåt liknande. Det här hade allt, mystiska ljud och röstsamplingar, som i darkambient och industri, helt makalösa gitarrcrescendon, ett mörker, svärta och ett tryck som är väldigt få hårdrocksband förunnat. Som om inte det vore nog så är det även änglalikt vackert, stråkar, gitarrplock, allt. En dubbel cd med 4 låtar, låtarna snittar ca 20 minuter var, så det hinner hända en del i varje låt. Inget man bara snabblyssnar igenom. Även layoutmässigt var Godspeed och Constellation banden nåt nytt. Alltid pappomslag, mycket konstnärligt, screentryckt, miljömedvetet, spännande. Jag var helt fångad och det mesta i den tidiga constellation katalogen finns i samlingen. Men inget annat band kom upp i samma klass som Godspeed. (den skivan som är närmast är nog A Silver Mt Zion - He has left us alone....)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar