counter

fredag 28 december 2012

Årets bästa skivor Plats 16-20

 Årets bästa skivor plats 16-20

 Plats 16: Sigur Rós - Valtari ett med
Sigur rós har en hög lägstanivå. Jag gillar att dom har gått tillbaks till ett mer melankoliskt sound igen, efter förra skivans gladpop. Det är storslaget och episkt, men det är inte direkt så att man hittar några hitlåtar. Men det är en skiva som jag tycker om och som lär få snurra fler varv. 

 
 Plats 17: the Soundtrack of our lives - throw it to the universe
Soundtrack lägger ner för att dom nu har nått sitt mål: att bli världens bästa band. Den här skivan är bra, men tycker fortfarande att behind the music är deras bästa skiva.

Plats 18: Mono - For my parents
 Mono har gjort en till riktigt bra skiva, det som gör att den inte är högre upp på listan är att det ibland kan bli lite för mycket av det goda. Ibland är det så episkt och filmiskt att man nästan blir fnissig. Det monotona gitarrmanglandet får inte så stor plats, men flera av låtarna är ändå riktigt bra massiv post-rock.


 Plats 19: Efterklang - Piramida
På den förra skivan hade Efterklang skurit bort lite experimentlusta för att satsa mer på rena poplåtar. Nu har man tagit tillbaks lite mer experiment igen och därmed också gjort en mer intressant skiva igen. Delvis inspelad i det nedlagda gruvsamhället Piramida, en stark rekommendation är att lyssna i hörlurar, då hör man alla fina småljud tydligare.

Plats 20: Damien Jurado - Maraqopa.
Jag har följt Damien ända sen hans tidiga lo-fi skivor. Har alltid gillat det han har gjort, på den senaste skivan har han för första gången börjat utforska lite blues. Jag tycker fortfarande att det är bra, men det finns andra Damien skivor som jag hellre lyssnar på. Men den här växer för varje gång.

Arbetet med att välja ut de 20 bästa skivorna har som vanligt varit svårt, men i år tror jag att det var svårare än på länge. Jag har haft närmare 50 skivor på listan och att dessa plocka ut 20 som jag gillar mest har krävt en hel del jobb. Det finns många skivor som fortfarande förtjänar att lyssnas på även om de inte är med på min lista. Ni får gärna kommentera och tipsa om vilka skivor ni hellre hade haft på listan, eller vilka ni håller med om. Alltid kul att höra vad andra tycker och kanske även få tips på andra skivor som jag har missat.
Några skivor som definitivt är värda att lyssna på är tex Converge, Baroness, Ulaan Markhor, Loosegoats, A Lanky swede, Swans, Dinosaur Jr, Kingdom of evol och Tennis Bafra.

Här kan du lyssna på en låt från varje skiva (utom två som inte fanns på spotify)
/Krister

2 kommentarer:

 1. Om, Graveyard, Witchcraft & Goat är det enda jag har hört, saknade dock Swans & Woven Hand som båda har släppt varsin fantastisk platta. Kul med årsbästa-lista!

  //Emil

  SvaraRadera
 2. Både Swans och Wovenhand fanns med bland de skivor jag valde mellan, men Swans har jag nog bara inte hunnit lyssna tillräckligt mycket på och wovenhand gillar jag, men inte lika mycket som deras förra skiva. Skulle behöva 50 platser på listan om man skulle få med allt bra :-)
  Tack för kommentaren!
  /Krister

  SvaraRadera