counter

måndag 31 december 2018

2018 års bästa skivor Plats 1-5

Link to a spotify playlist where you can here a song from almost all of the albums. 


 

Plats 1: Less Bells - Solifuge  (Kranky)
Det här är definitivt ingen partyskiva, men letar man sånt får man leta hos någon annan. Det här är så magnifikt vackert, sorgset och ödsligt att det så klart är väldigt svårt att beskriva. Men drone/ambient elektronik med field recordings och en del riktiga instrument som t.ex. stråkar och glockenspiel hjälper till att skapa en atmosfär som man kan ta på. Det är till största delen instrumentalt, men när hon sjunger så är rösten mer som ett instrument bland andra. Enligt en intervju så har den karga ökennaturen i the Joshua Tree gett henne inspiration till den avskalade karga musiken, och även om det är en annan världsdel och en annan naturtyp så är det precis den ödsligheten jag letar och här har funnit. Det här är ju så klart inte en skiva som man tvärt kan lyssna på två minuter för att veta om man gillar det, men ge den tid. Du som inte orkar hela skivan, men ändå vill höra vad det handlar om, lyssna på "Forest ghosts" och  "Valentine"


 Plats 2: Råå - Skånes Järnvägar      (Malmö inre)     
Råå spelar jazzig kraut, man tuffar på i ett alldeles förtrffligt tågtempo, inte många stickspår här, utan det ärrepetitivt och vackert, berlinschool/krat men med sköna blåsinstrument. Längtar tills jag kan åka tåg med det här i lurarna. Sitta och drömma sig bort i en vacker rytmisk dröm. Börja med låten "Drömsekvens"


 Plats 3: Sherpa - Tigris & Euphrates    (Sulatron records)
Jag vet inte riktigt vart jag skall kategorisera det här, psykedelisk post-rock? Postgoth, ambient softrock, vet inte, men det jag däremot vet är att Sherpa från Italien, kan konsten att ta ett riff eller en slinga och hålla kvar den väldigt länge och sedan byta ut eller lägga till annat runt omkring, det är ett väldigt vinnande koncept om man vill fånga min uppärksamhet. På en låt slänger dom även in en Sitar, bara en sån sak. Det är dynamiskt utan att någonsin bli hårt, reverbindränkt men utan att bara bli en röra av ljud.
 Plats 4: Träden - s/t        (Subliminal sounds/Gåshud)
Träd, Gräs och Stenar har under ett halvt sekel bjudit på improviserad musik, nu är några av originalmedlemmarna döda, men de somär kvar har fått ny inspiration med lite yngre förmågor, t.ex. från Dungen och Amason och mn fö vidare traditione att skapa vackra och meditativa långa psykedeliska låtar. Den vackraste är "Hoppas du förstår" men mer typiskt för soundet är ändå låtar som "Hymn" och "Kung Karlsson"


Plats 5: Offermose - Mørkt foraar        (Pomperipossa)
Offermose är tillbaks och dom har med sig mörket. Dark ambient och Dungeon Synth i ljuv förening. Svepande synthslingor blandas upp av arpeggion och rytmer. Melodier i moll, viskande röster, allt är väldigt vackert, episkt och cinematiskt. Lyssna på "Solløs" och "I Troldkarlens dal"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar