counter

tisdag 21 september 2010

Krossade drömmar och sammanstörtade nybyggen

Det är fortfarande svårt att fatta valresultatet, att så många röstar på ett parti som inte tycker att folk från en del länder är värda lika mycket som oss svenskar. Vad som gör mig nästan lika upprörd är att en än mycket större del av vår befolkning röstar för en politik som fortsätter att se sjuka människor som lata lögnare, som fortsätter att nedvärdera alla som inte har jobb, osv.
Det verkar som att det enda som är viktigt för Svensson idag är att man själv får "lite mer i plånboken" Vad skall folk göra med alla pengar? Spara dom så om dom råkar bli sjuka eller arbetslösa och hamnar i rännstenen? Knappast, tanken är väl att ökad konsumtion skall ge ökad tillväxt och så skall det bli ett rent himmelrike för alla. Frågan är ju bara om det funkar? Kan verkligen alla bli vinnare? Klyftorna mellan dom som har och inte har ökar konstant och fyra år till så lär det ha ökat än mer. Det enda som man vet ganska säkert i alla fall är att ökad konsumtion leder till resursslöseri, fler transporter och därmed ökade utsläpp och när efterfrågan på konsumtionsvaror växer så hårdnar konkurrensen i de länder som tillverkar våra eftertraktade varor, med sämre arbetsvillkor som följd osv, allt hänger liksom ihop, det vi gör och det vi köper här har inte längre bara effekt i närområdet.

Apropå det här med att vara svensk och vilka som egentligen är "tillräckligt svenska" är ju ett ämne som diskuteras och som det skrivs om på många ställen. Vill ni läsa en ovanlig, ganska rolig och definitivt inte den absolut vanligaste texten om vad som gör någon svensk, så surfa in här och läs.

Sitter här och lyssnar på Einstürzende Neubauten (som jag förövrigt skall få det stora nöjet att se live i Stockholm i November), jag är rätt sent inkommen i deras historia (mitten av 90-talet) och hade fått för mig att de gamla grejerna bara var krossande av kundvagnar och vinkelslipar i aluminiumstegar osv, men mycket av materialet från 80-talet innehåller ju, förutom tidigare nämnda ingredienser, även väldigt sköna melodier och bra rytmer, med diverse hembyggda slagverk.
/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar