counter

onsdag 6 mars 2013

High on Fire Debaser Slussen

I lördags var jag på Debaser Slussen. Fri entré före 21.00 och vi var där runt 20 och det var nog tur för det var rätt mycket folk. De flesta (inklusive undertecknad) var vl här för att se High on Fire, men det var även två förband, båda från Frankrike. Först ut var Jumpin´Jack, som spelade väldigt traditionell doom/stoner. Välspelat men tråkigt och förutsägbart.


Nästa band var mer intressant, men fick jobba i lite motvind. När folk är på plats för att höra High on Fire´s ösiga motörheadrock och de flesta dessutom har fått sig en och annan öl innanför västen så är inte ett franskt progressivt band det som lockar mest. Lizzard, som dom heter, låter väldigt mycket  som Tool, särskilt om sångaren, ibland är det vackra ganska ambienta gitarrpartier och de flesta låtarna går i udda taktarter. Det är otroligt kompetent och basisten och trummisen är grymt samspelta. Mycket bättre än första bandet, tyckte jag, men det var en hel del som tyckte att, "nu får dom väl sluta så High on Fire kan börja nån gång!"Så ganska precis på utsatt tid så står dom där på scenen. High on Fire, med legenden Matt Pike på gitarr och sång. Spelglädjen lyser och den numer nyktre Matt Pike ger allt. Från början upplever jag att ljudet är lite grötigt och det är svårt att höra sången, men det blir bättre efter ett tag. Först spelar dom två låtar från nya skivan, men redan som tredje låt bjuder dom på den klassiska hiten 10000 years, från första skivan.
På den låten hör man tydligt att Pike har varit med och skapat historia i Sleep, riktigt tunga doomiga riff. Annars är High on Fire nuförtiden ganska långt ifrån Sleep, det är mer klassisk metal nu, Tänk Motörhead eller Manowar. Jag står stora delar av konserten med ett leende på läpparna, det är kul att höra och kul att se, trummisen öser på för fullt med dubbla baskaggar och Matt levererar det ena riffet efter det andra och hela tiden ser han väldigt nöjd ut, han tackar och verkar allmänt uppsluppen.
Efter runt en timme så avslutar dom med Snakes of the Divine, bättre avslutning kan man knappast få.
 High on Fire

 High on Fire hade gott om T-shirts

I väntan på Tunnelbanan blev det sedan några låtar med Rebell-Robert, enligt en lapp i gitarrfodralet så har han varit på turné (i tunnelbanan) sen 1989, starkt jobbat!

/Krister


1 kommentar: