counter

lördag 31 december 2016

Årets bästa skivor 2016 plats 1-5


Som vanligt är det ingen lätt uppgift att summera årets skivor. Det kommer så mycket och jag lyssnar ganska brett, inte bara i en genre, så det är en hel del att hålla reda på och sen finns det ju massa skivor som är väldigt bra, men som ändå inte får plats på listan. Några artister som har gjort skivor som är bra, men som inte fick plats på min lista är Radiohead, Jenny Hval, Nej, Nyos, Goat, Cities Last broadcast, Bob hund, the Radio dept, Yndi Halda, Damien Jurado, Drone, Twin pigs,  och Switchblade (för att nämna några) Dessutom är det ju en hel del skivor som jag inte har hunnit lyssna på och därför inte har tagit med i sammanfattningen, t.ex. Mogwai, Meshuggah, Dinosaur Jr, Russian Circles, PJ Harvey, David Bowie, Explosions in the sky, Juliana Barwick, för att nämna en del. Här följer min lista, första inlägget plats 1-5, sen finns det tre inlägg till, ner till plats 20. Kommentera gärna, vilka är era bästa? Vilka fler har jag missat? Vilka har jag helt fel om?Plats 1. Cult of Luna och Julie Christmas - Mariner   (Indie)
Har alltid gillat Cult of Luna och dom har hela tiden legat en nivå över alla andra post-metalband, deras enda svaghet har varit att sången ibland kan vara lite enahanda, men i och med samarbetet med Julie Christmas så är det problemet åtgärdat, mer uttrycksfull sångerska får man leta efter och i kombination med Johannes sång så är det här ett oslagbart mästerverk. Temat, rymden, känns ju också helt rätt, bandet har naturligtvis fixat rymdkänslan och det maskinella helt underbart. Årets skiva, helt klart. Lyssna på "The wreck of the S.S. Needle"

 

Plats 2. Swans - The Glowing man   (Young god)
Tredje trippelalbumet i den här så kallade trilogin. Lika massiv som de tidigare och lika mästerlig. Låtar på närmare en halvtimme är ju så klart inget som hamnar på några topplistor och det är svårt att plocka ut enskilda låtar, man måste nästan lyssna på hela, men vill du ha ett litet smakprov så kanske "Frankie M" kan funka. (21 minuter)


 

Plats 3. Nick Cave and the bad seeds - Skeleton tree   (Bad seed)
Nick Cave har under sin långa karriär gett oss massor med bra låtar, ett antal helgjutna album samt en hel del oljud som är nästan olyssningsbart. (om man inte är på rätt humör) Men den här skivan är otroligt bra. Här bearbetar han sorgen efter sin son, som omkom i en olycka för något år sedan, det är så mörkt och dystert att det ibland nästan är så att man måste ta en paus, vissa låtar känns det som han inte kommer att orka sjunga klart, men det gör han och det har sällan varit bättre. Senast han gjorde något jag gillade så här mycket var Boatmans call. Lyssna på "I need you"

 

Plats 4. Josefin Öhrn + the Liberation - Mirage    (rocket recordings)
Josefin Öhrn spelar drivig kraut/psykrock men ändå med lite popkänsla. Dom är ganska ensamma i Sverige om att göra den här typen av musik ( i alla fall, göra det så bra) Lyssna på "In Madrid" (och den sitter ju ihop med "Rainbow lollipop", så ta den också på en gång) Plats 5. Bossk - Audio Noir     (Deathwish)
Ytterligare ett Post-metalband som har lyckats göra något som helt klart tillhör en genre, men ändå tillför något nytt. Kan inte sätta fingret på exakt vad, men tillsammans med Cult of Luna och Year of no light m.fl så har dom ändå tillfört något nytt till den här genren. Lyssna på "Kobe"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar