counter

lördag 1 januari 2011

Årets bästa skivor 2010 plats 6-10

6.Rhys Chatham - A Crimson Grail (Live)

Om det går prata om maximalistisk minimalism så är det precis vad Rhys Chatham sysslar med. 2007 släpptes a crimson grail for 400 electric guitars, en fantasisk skiva det också, här kommer en liveskiva inspelad 2009 (the outdoors edition) med "bara" 200 elgitarrister. Men trots så många gitarrer så är det ändå en form av minimalism. Väldigt få och långsamma förändringar och väldigt repetitivt. Han kan konsten att hålla på med samma riff i en halvtimme utan att man tröttnar.

7. Hoquiam - s/t

Bröderna Damien och Drake Jurado bjuder på ganska mörk lo-fi. Damien är ju inte helt obekant. Det här året har han dessutom varit bättre än på länge. Den här skivan innehåller ett sådant direkt uttryck och en sådan lekfullhet, utan att vara skämtig, som man inte har hört på många år från honom. Dessutom har han hunnit med att släppa sin bästa skiva på läng i eget namn samt en exklusiv 4-spårs 3"cd (som jag kan skryta med att jag förmodligen är en av ganska få svenskar som har den :-) (obs det här är inte omslaget, de är handgjorda och alla är olika, det här är labeltrycket på vinylen)


8. Wovenhand - the threshingfloor

David Eugene Edwards är tillbaks och det med besked. Den förra skivan var en liten besvikelse, men här är det lika bra, mörkt, tight, domedagsosande som det skall vara.9. Gareth Davis & Stephen R.Smith - The Line Across

Stephen är en favorit inom dronevärlden. Han skapar fantastisk gitarrdrone, med överstyrda gitarrer och sköra melodier. Här har han gjort ett album tillsammans med en experimentell clarinettist. Fantasitk drone. 1 låt på varje sida (så klart)


10. Mono - Holy ground NYC live

Massiv 3 lp med en helt fantastisk konsert inspelad i new york, med stor orkester. Den innehåller dessutom en DVD med hela konserten (som jag i vanlig ordning inte har hunnit se) Det är ju inga nyheter och inte så överraskande, men det är fruktansvärt bra. Jag är så glad att jag har fått chansen attse dem live.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar