counter

söndag 22 augusti 2010

Year of no light....

Sitter och lyssnar på den nya "year of no light" skivan "ausserwelt", storslaget, episkt och manglande. Dessa fransmän kan sin Cult Of Luna läxa utantill och mycket mer krävs ju inte för att få ett högt betyg. Med låtar på mellan nio och tretton minuter hinner dom med att bygga upp magiska och suggestiva ljudvärldar. Magnifika gitarrväggar tornar upp sig till oigenomtränglighet och för lyssnar sakta men säkert, djupare och djupare in i musiken.

Jag drömmer mig bort i musiken, men vaknar upp i politiken, Year of no light, kan det syfta på ett valår som detta? troligen inte, men det skulle kunna vara så. Snacka om att man blir less på att höra alla politiker lova och lova, men de flesta vågar inte lova något konkret utan mest lite löst svammel som låter bra men inte säger något. Funderade häromdan hur mycket pengar och tid det kostar för alla partier att sätta upp dessa valaffischer vid vägarna. Hur många röster vinner på det? Fyller det nån annan funktion än att rastlösa ungar välter dem, sätter lösnäsor, ritar mustascher mm på plakaten?

Vet inte, men det kanske är så illa så att det finns folk som väljer ett parti utifrån valaffischerna, det verkar ju finnas gott om folk som röstar på den partiledare som ser bäst ut, verkar trevligast osv, typ som om det vore schlager eller idolomröstning. Ibland funderar jag på om det inte borde krävas mer än att ha fyllt 18 år för att få rösta. Typ nån sorts "förarbevis" för att få delta i demokratin. Man skulle behöva skaffa sig lite grundläggande koll på vad politikerna gör, och vad de olika partierna står för, naturligtvis är det svårt att se vem som opartiskt skulle kunna gå igenom det, men det är en intressant tanke.
Det finns alltför många i Sverige som röstar ur "enfrågesynpunkt" typ som när det skulle röstas om EU och det blev en stor grej att EU ville förbjuda snus (EU? inte utan min prilla) snacka om förenklande, fördummande. Nu verkar vi ju dessutom glida allt mer mot ett amerikanskt system med två partier (som för att hålla sig sams med sina parter inte kan göra nånting som sticker ut minsta lilla.) Illa ur en demokratisk synvinkel. Mindre skillnader gör att fler känner att de inte har nåt att rösta på, en röst på valfritt alliansparti är ju liksom en röst på moderaterna och en röst på de rödgröna är en röst på sossarna, en röst på nåt annat är nästan en röst i sophinken.


Själv vet jag inte än vad det blir, (beror kanske på vilka som har snyggast affischer :-)

Det enda jag helt säkert vet är att det inte blir nåt alliansparti och inte SD eller piratpartiet, sen kan det bli nåt av de rödgröna eller nån bortkastad röst på nåt annat mindre, får väl se.


Synd att politik är så viktigt, annars skulle jag skita i det.

Vi hörs/Krister

1 kommentar: