counter

söndag 16 december 2012

Brandvarnarkonsert på Norrlandsoperan.Anders Lind (Umeå, Obbola) har gjort flera experimentella verk de senaste åren. Klart man blir nyfiken på det här, konsert för symfoniorkester och brandvarnare.
Först spelar Norrlandsoperans symfoniorkester 2 verk (Corelli Concerto grosso op 6 nr 8)
och Peter Tjajkovskij - Svit nr 1 ur Nötknäpparen op 71a.
Jag kan ingenting om den här typen av musik och skriver därför inte heller mer än att det är trevligt och intressant att lyssna på. Särskilt Nötknäpparen där man trots allt känner igen ganska många delar.

Här ser man det specialbyggda brandvarnarinstrumentet.

Sen blir det dags för orkestern att ta sig an Anders Linds nya verk. Man har ett specialbyggt instrument som består av 16 stycken pads med brandvarnarskal. Alla triggar igång olika modifierad ljud från brandvarnare när en slagverkare slår på dem. Förutom dessa så är det hela symfoniorkestern.
Det börjar ganska lågmält för att sedan öka både i intensitet och i disharmoni. Jag tycker att det funkar utmärkt med de skumma modifierade elektroniska ljuden tillsammans med orkesterns skeva spel, stråkinstrumenten spelar ganska mycket glissandon och annat som kanske inte är vackert, men verkligen skapar stämning. Mot slutet av konserten (delen som heter In Flames) så illustrerar verkligen musiken ett brinnande inferno. Mörka domedagsriff på cello och kontrabas kompas av gnisslande fioler, blåsinstrument och förvrängda elektroniska ljud, samt en och annan siren. Dessutom så pyser en rökmaskin sakta ut rök borta vid slagverken, hela läktaren lyses dessutom upp av orangerött flammande sken och eldslågor visar sig längs väggarna. Ett riktigt kraftfullt crescendo byggs upp, disharmonin och den apokalyptiska känslan är total! Allt klipps sedan väldigt tvärt av, ljuset släcks och med ett sugande elektronisk ljud dör musiken ut och allt blir bara svart och tyst.


Jag är nöjd och jag ser gärna mer sådana här föreställningar i framtiden. Funkar väldigt bra att kombinera mer klassiska stycken med sådana här mer nyskapande. Kan tänka mig att en del traditionalister inte förstår grejen, men det får stå för dom


/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar